“Οι Μη Χαμένες Πατρίδες” | Πρεμιέρα για το ντοκιμαντέρ της Ευτυχίας Φράγκου |

Στις 7 Σεπτεμβρίου 2021, 66 χρόνια μετά τα Σεπτεμβριανά (6-7 Σεπτεμβρίου 1955) πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρεμιέρα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “Οι Μη Χαμένες Πατρίδες” της Ευτυχίας Φράγκου, σε μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, υπό την αιγίδα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών.

Η πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στο Σινέ Τριανόν παρουσία πολιτικών, καλλιτεχνών, ακαδημαϊκών δημοσιογράφων και πλήθος κόσμου.

Όσον αφορά την υπόθεση, “Οι Μη Χαμένες Πατρίδες” ακολουθούν την ιστορία 12 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έζησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και ενός Τούρκου ακαδημαϊκού του Τσενγκίζ Ακτάρ που ζει αυτοεξόριστος στην Ελλάδα. Παρακαλουθούμε μέσα από τις αφηγήσεις τους το πώς σχεδιάστηκε και οργανώθηκε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης και των υπόλοιπων μειονοτήτων. Ενός πογκρόμ που πραγματοποιήθηκε όχι εν καιρώ πολέμου αλλά εν καιρώ ειρήνης. Πώς κατάφερε η Τουρκία να εκδιώξει όλες τις μειονότητες; Τι περιελάμβανε το σχέδιο της εθνοκάθαρσης; Ποιοι ήταν στα αλήθεια οι Έλληνες της Πόλης; Πώς κατόρθωσαν να συνεχίσουν την Βυζαντινή κληρονομιά; Πώς διατήρησαν γλώσσα, θρησκεία, ταυτότητα, ήθη και έθιμα για 500 και πλέον χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης; Ποια η σχέση τους με τις άλλες μειονότητες; Ποια ήταν τα Μεγάλα Σχολεία της Πόλης, (Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Παρθεναγωγείο, Κεντρικό;) Τι περιελάμβανε η κοινωνική ζωή αυτής της ελίτ κοινωνίας; Και ποια η σχέση τους με το Οικουμενικό Πατριαρχείο; Με μοντάζ γρήγορου ρυθμού και κειμένων επί της οθόνης, ο θεατής μεταφέρεται σε ένα νοητό τραπέζι, όπου όλοι μαζί χωρίς να γνωρίζονται συνομιλούν απαντώντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο. Ένας εξ αυτών επιστρέφει στο σπίτι του μετά από 46 χρόνια συντροφιά με τον εγγονό του. Γιατί τέλος δεν υπάρχει. Γιατί τελικά η ιστορία δεν είναι μόνο τα γεγονότα. Αλλά οι ιστορίες των ανθρώπων που έγραψαν ιστορία.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΟιΟμΚω κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, η δημιουργός του ντοκιμαντέρ και δημοσιογράφος Ευτυχία Φράγκου και ο Τούρκος αυτοεξόριστος στην Ελλάδα Ακαδημαϊκός και φιλόσοφος Τσενγκίζ Ακτάρ.

Το παρόν έδωσαν ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και η σύζυγός του Άρτεμις Πάνου, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, η υφυπουργός Μετανάστευσης και ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η σύζυγος του πρώην πρόεδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλοπούλου, o Πρίγκηπας Νικόλαος, ο πρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης Κυριάκος Κουκουλομάτης, ο εκδότης Η. Λιβάνης, ο βυζαντινολόγος Δημήτρης Σταματόπουλος, o πρόεδρος της SWS Παναγιώτης Πασχαλάκης κ.α.

Δείτε βίντεο με τις ομιλίες:

Οι Μη Χαμένες Πατρίδες

Οι Μη Χαμένες Πατρίδες

Οι Μη Χαμένες Πατρίδες

Οι Μη Χαμένες Πατρίδες

Οι Μη Χαμένες Πατρίδες

Οι Μη Χαμένες Πατρίδες

.

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις από την εγχώρια και διεθνή showbiz στο ubm


Έχει Δημοσιευτεί 2021-09-15 23:33:48

el Greek
X